برج خنک کننده چیست

5
(10)

برج خنک کننده چیست؛ برج خنک کننده دستگاهی است که گرمای بوجود آمده در فرآیندها، ماشین‌ها و دستگاه‌های صنعتی را از آب در حال جریان دریافت و از طریق تبخیر آن را به اتمسفر انتقال داده و مجدداً آب خنک را به سیستم برمی‌گرداند. در پاسخ به این پرسش کلی که برج خنک کننده چیست و در کجا کاربرد دارد، باید اشاره نمود که برج خنک کننده در سراسر صنعت کاربرد وسیعی و هر جا که نیاز به خنک کاری در محدوده دمایی کارکرد برج خنک کننده باشد می‌توان به خوبی جهت خنک کاری از این دستگاه استفاده نمود.

برج خنک کننده چیست

برج خنک کننده
برج خنک کننده

طراحی برج خنک کننده بر اساس پارامترهای مختلف انجام می‌پذیرد. این پارامترها شامل مواردی چون دمای ورود آب گرم به کولینگ تاور، دمای خروج آب سرد از کولینگ تاور، دبی آب و حداکثر دمای مرطوب محل نصب دستگاه صورت می‌باشند. همچنین در طراحی برج خنک کن عوامل دیگری نیز از جمله ارتفاع محل نصب، دمای خشک، رطوبت نسبی، کیفیت آب، میزان تداخل و میزان گردش مجدد نیز می‌تواند تأثیرگذار باشد. البته این نکته قابل ذکر است که دمای مرطوب بر طراحی کلیه دستگاه‌های تهویه مطبوع تبخیری، اثرگذار می‌باشد.

از نقطه نظر ترمودینامیک در پاسخ به پرسش برج خنک کننده چیست باید اشاره کرد که در واقع کارکرد برج خنک کننده بر مبنای تبخیر آب می‌باشد. به اینصورت که با افزایش مقدار، شدت و زمان تماس میان آب و هوا، مقداری از آب موجود در سیستم تبخیر شده و به دلیل دریافت گرمای نهان این آب تبخیر شده از آب در حال جریان در سیستم، باعث خنک شدن آب باقی مانده می‌گردد.

نمونه ملموس جهت درک سوال برج خنک کننده چیست، درک این موضوع است که وقتی شما دست خود را خیس کرده و در مسیر هوا قرار می‌دهید، دست شما خنک می‌شود. در اصل، آب موجود روی دست شما در تماس با جریان هوا، گرمای نهان مورد نیاز برای تبخیر را از دست شما دریافت کرده و تبخیر می‌شود و به این ترتیب دست شما خنک می‌گردد. فرآیند عرق کردن در هنگام فعالیت در انسان نیز در جهت تبخیر و خنک شدن بدن می‌باشد، انسان نیز به مانند ماشین‌ها و فرآیندهای صنعتی برای ادامه فعالیت نیاز به خنک شدن دارد.

انواع برج خنک کننده

انواع برج‌های خنک کننده
انواع برج‌های خنک کننده

برج خنک کننده بر اساس نحوه و مکانیزم فرآیند تبخیر و توزیع آب تقسیم‌بندی می‌شود. سیستم توزیع آب در تمام انواع برج خنک کننده به صورتی است که آب را به قطرات کوچکتر تقسیم کند تا سطح تماس آب با هوا افزایش یابد و در نتیجه تبخیر افزایش پیدا کند. هدف دیگر، میزان زمان در فرآیند در تماس بودن آب و هوا است که هر چه زمان تماس بالاتر باشد میزان تبخیر بیشتر است. نکته بعدی، شدت جریان هوا است که هر چه شدت آن بیشتر باشد، میزان تبخیر نیز بیشتر می‌شود. در نظر داشته باشید که ظرفیت و قیمت برج خنک کننده بر اساس این موارد نیز تغییر خواهد کرد.

اکنون پس از این توضیح مختصر به پرسش برج خنک کننده چیست، می‌توان عملکرد انواع برج خنک کننده را تشریح و مسائل آن را به صورت بنیادین درک نمود.

چقدر این مطلب برای شما مفید بوده است؟