محاسبه آب جبرانی برج خنک کننده

5
(212)

محاسبه آب جبرانی برج خنک کننده، برابر مجموع پارامترهای مختلف از جمله میزان تبخیر آب در برج خنک کننده، میزان پرتاب آب در برج خنک کننده، زیرآب یا آب تخلیه در برج خنک کننده بدست می‌آید. در ادامه این مقاله از کارا فناور اطلس پارسی، به محاسبه مقدار هر کدام از موارد فوق خواهیم پرداخت و هر کدام را به صورت مجزا توضیح خواهیم داد.

به طور کلی محاسبه آب جبرانی کولینگ تاور که برابر مجموع تبخیر و پرتاب آب در برج خنک کننده بعلاوه بلودان در برج خنک کننده به صورت سرانگشتی برابر 1.5 تا 2 درصد کل دبی آب در گردش در برج خنک کننده است. در محاسبه گر آب جبرانی برج خنک کننده کارا فناور اطلس پارسی زیر می‌توانید با ورود اطلاعات مقدار دقیق آب جبرانی را محاسبه نمایید.

آب جبرانی کولینگ تاور
آب جبرانی کولینگ تاور

براساس معادله بقای جرم باید مقدار آب جبرانی برج خنک کننده برابر میزان از دست رفته (تبخیر + پرتاب + تخلیه) باشد که در این حالت به معادله زیر خواهیم رسید:

M=E+D+B

M=Make up water m3/hr (آب جبرانی)

E=Evaporation loss m3/hr (تبخیر)

D=Drift loss m3/hr (پرتاب آب)

B=Blow down m3/hr (زیر آب)

پارامترهای موثر بر محاسبه آب جبرانی برج خنک کن

  • تبخیر آب در برج خنک کننده

تبخیر آب در برج خنک کننده تابع دمای ورود و خروج از برج خنک کننده، میزان دبی آب در گردش و دمای مرطوب محیط است. همانطور که ملاحظه می‌‌کنید دقیقاً تبخیر آب، وابسته به پارامترهای موثر بر طراحی برج خنک کننده می‌ باشد؛ بله در حقیقت همین تبخیر است که تناژ برج خنک کننده را تعیین می‌‌کند و کار برج خنک کننده بر اساس تبخیر است که هر چه تبخیر بیشتر باشد، راندمان و تناژ دستگاه بالاتر است و آب بیشتری را خنک می‌‌کند.

در محاسبه آب جبرانی برج خنک کننده، تبخیر آب تقریباً برابر 1 درصد دبی در گردش است.

“تبخیر مهمترین و بیشترین مقدار را در محاسبه آب جبرانی برج خنک کن را تشکیل می‌دهد. هر چه تبخیر بالاتر باشد، ظرفیت و راندمان دستگاه بالاتر است و آب بیشتری را خنک می‌کند.”

محاسبه آب جبرانی برج خنک کن
محاسبه آب جبرانی برج خنک کن

محاسبه مقدار تبخیر در برج خنک کننده

جهت محاسبه مقدار تبخیر در کولینگ تاور باید از رابطه زیر استفاده کنیم:

E=0.00085*R*1.8*C

E=Evaporation loss m3/hr (تبخیر)

R=Range C (رنج)

C=Circulating water m3/hr (دبی آب در گردش)

همینطور مقدار آب تبخیر شده را می‌توان از بالانس حرارتی در برج خنک کننده بدست آورد. همانطور که می‌دانید، مقدار حرارت از دست رفته از آب برج خنک کن برابر است با:

E=C x R x Cp / Hv

E=Evaporation loss m3/hr (تبخیر)

C=Cycle of concentration (سیکل تغلیظ)

R=Range C (رنج)

Cp=Specific heat =4.184 kJ/kg C (گرمای مخصوص آب)

Hv=Latent heat of vaporization = 2260 kJ/kg (گرمای غیر محسوس تبخیر)

  • پرتاب آب در برج خنک کننده

در برج خنک کننده به دلیل دوران فن و به تبع آن حرکت هوا، مقداری از قطرات ریز و سبک آب به همراه هوا از داخل برج به بیرون پرتاب می‌شوند. به همین دلیل در برج‌‌های خنک کننده، قطره‌ گیر در نظر گرفته می‌شود تا از پرتاب قطرات جلوگیری کند. مقداری از قطرات آب هم به دلیل وزش باد محیط از نواحی مختلف برج خنک کننده به بیرون پرتاب می‌گردد. در برج خنک کننده به این قطرات پرتاب شده، دریفت (Drift) یا پرتاب آب می‌گویند.

میزان پرتاب آب در برج خنک کننده فقط تابع کیفیت و طراحی ساخت دستگاه بوده که هر چه این مقدار، کمتر باشد مطلوب‌تر است. مقدار پرتاب آب کمترین بخش را در محاسبه آب جبرانی برج خنک کن تشکیل می‌دهد و به طور تقریبی حداکثر برابر 0.01 درصد دبی آب در گردش در برج خنک کننده است.

“در محاسبه آب جبرانی برج خنک کن، دریفت یا پرتاب آب کمترین بخش را تشکیل می‌دهد. این آب به بیرون دستگاه پرتاب شده و از دست می‌رود. هر چه بتوانیم بدون اثر گذاردن بر راندمان دستگاه، میزان آن را کاهش دهیم، مطلوب‌تر است.”

آب در گردش در برج خنک کن، دائما در حال تبخیر است. به همین دلیل غلظت املاح و رسوبات در آب دائما در حال افزایش است که رسوب آن باعث کاهش راندمان برج خنک کننده و فرسایش قطعات کل سیستم می‌شود. جهت کاهش غلظت املاح و رسوبات هر از چند گاهی باید مقداری از آب سیستم را خارج نمود. در محاسبه آب جبرانی برج خنک کن، این میزان برابر 0.5 درصد دبی کل در گردش است.

به طور مثال برای دمای ورود آب به برج خنک کننده 40 درجه سانتیگراد به دمای خروج 30 درجه سانتیگراد در دمای مرطوب تابستان شهر تهران برابر 24 درجه سانتیگراد و دبی 100 متر مکعب در ساعت مقدار تبخیر آب برابر 1.881 متر مکعب در ساعت، میزان پرتاب آب برابر 0.006 متر مکعب در ساعت و میزان زیرآب برج خنک کننده برابر 0.935 است که بنابراین مقدار آب جبرانی برابر مجموع این اعداد و برابر 2.821 متر مکعب در ساعت است.

آب جبرانی برج خنک کننده
آب جبرانی برج خنک کننده

در مثال دیگر برای دمای ورود آب به برج خنک کننده، 70 درجه سانتیگراد به دمای خروج 40 درجه سانتیگراد در دمای مرطوب برابر 22 درجه سانتیگراد و دبی 250 متر مکعب در ساعت مقدار تبخیر آب برابر 13.799 متر مکعب در ساعت، میزان پرتاب آب برابر 0.014 متر مکعب در ساعت و میزان زیرآب برج خنک کننده برابر 6.886 است که بنابراین محاسبه آب جبرانی برج خنک کن برابر مجموع این اعداد و برابر 20.698 متر مکعب در ساعت است.

همانطور که ملاحظه می‌کنید، مقدار دریفت معمولاً مقدار اندکی بوده و بخش اعظم مقدار آب جبرانی از مجموع تبخیر و زیر آب تشکیل می‌شود. مقدار تبخیر با دمای ورود و خروج و همچنین دبی متناسب است. هر چه دمای ورود بالا و هر چه دمای خروج پایین رود میزان تبخیر بیشتر می‌شود.

شرکت کارا فناور اطلس پارسی (بادران تهویه صنعت)

تلفن تماس: ۰۲۱۲۶۷۰۹۹۱۸ / ۰۲۱۲۶۷۰۹۳۶۸ / ۰۲۱۲۲۶۴۵۸۹۰ / ۰۲۱۲۶۶۰۲۷۷۶
تماس فوری / واتس اپ:۰۹۲۱۳۶۰۲۶۹۰

وب سایت رسمی:Badrantahvieh.net
ایمیل:badran.tahvieh@gmail.com
گروه تلگرام:Cooling tower

(PDF مقاله و فرمول‌های محاسبه مقدار بلودان)

چقدر این مطلب برای شما مفید بوده است؟